A Kegyetlen egyáltalán nem volt egy beszűkült ember, minden társadalmi problémáról, jelenségről megvolt a maga véleménye, természetesen a saját értékrendje szerint és a saját, egyéni stílusában.
 
A közösségi élet terén például nem volt egy kimondottan toleráns ember, a hangoskodást pedig kiváltképp nem szerette. Egyszer egy ’A panelház, ahol élünk’ jellegű szösszenetet adott elő a következőképp: „Én panelban lakom… Múltkor a szomszédban valamelyik úgy horkolt, hogy nem tudtam tőle aludni. Tosznak, finganak, kegyetlenek b.zmeg!”
 
Magyarország egyik legsarkalatosabb és hosszú évek óta nem megoldott problémája az egészségügy helyzete. A Kegyetlen ugyan megoldást – sok hétköznapi miniszterjelölttel ellentétben - nem tudott erre az égető kérdésre, viszont a probléma magját többször megnevezte. „Tudod, m’ér’ nincs pénz az egészségügyben? Mert a művházban (értsd: művelődési házban) a portás Hévízre jár k.rni a nőjével, az állam pénzén!” Ha a megállapítás stílusa hagy is némi kívánnivalót maga után, az említett probléma globálisan tényleg elgondolkodtató. Egy másik alkalommal a következőt mondta, szintén az egészségügyről: „Ha bajom van, akkor is, lemegyek a rendelőbe’, azt’ minden a nyugdíjasokkal van tele. Odamegyek egy órával rendelési idő előtt, akkor is má’ harmincan vannak előttem, és mind nyugdíjas!” Ezt a jelenséget, azt hiszem, mindannyian ismerjük, mindenki döntse el maga, hogy egyetért-e vele, avagy nem.
 
Ahogy mindannyian tudjuk, hazánk társadalmára az öregedés jellemző, rengeteg a szenvedélybeteg és arányaiban kevés, akinek rendes, bejelentett állása van és így adót is fizet. A Kegyetlen ezt ilyen módon öntötte szavakba:  „Magyarországon 3 millió nyugdíjas, 2 millió alkoholista, 2 millió drogfüggő, van kb. 500 ezer, aki normális, b.zmeg!”
 
A magyarországi keresetekről és a reálbérek színvonaláról így gondolkodott, a maga egyszerű módján: „Ingyen nem kapsz ma má’ semmit! Még egy szifiliszt sem!”.
 
Nem csak hazánkban, de a fejlett országok mindegyikében egyre terebélyesedő probléma a lakosság elhízottságának növekedése. Az emberek nagy része nem foglalkozik vele, hogy mit eszik, illetve a testmozgást is idegennek érzi a mindennapjaitól. Mint testépítő edző, a Kegyetlen természetesen erről is komoly gondolatokat fogalmazott meg.
 
A helyi lakosság fizikai állapotát például kifejezetten nem nézte jó szemmel: „Ebben a városban mindenki jól néz ki, gyerekek! Csak mi nem, akik ide lejárunk, egyébként mindenki teljesen jól néz ki! Zabálni tudnak csak, meg ülni az ablakban, azt kész!” Máskor pedig így kommentálta szülőhelye lakosait: „Enni mindig akarnak az emberek! Többet is, mint kellene!”.
 
Voltak emberek, akik táplálkozási tanácsokat kértek tőle, amit aztán – leginkább akaratgyengeségből - nem minden esetben tartottak be. Egyszer, mikor feltűnt neki, a következőt mondta egy delikvensnek: „Figyelj, ha csak bambuszrügyet ettél volna, nem jön fel két kiló. Ahhoz meg kéne enned 3 hold földnyi területet belőle.”.
 
Egyszer a következőképp minősített egy lefogyni vágyó, de ezért tenni nem sokat akaró ifjoncot: „Édes Ricsikém, Te egy nagy emésztőrendszer vagy! Olyan vagy, mint az a kövér gyerek, a Forró Rágógumiban!”.
 
Egy másik, hasonló problémákkal küszködő sráccal a következő két dialógusát volt alkalmam végighallgatni.
 
-         A töltött káposztát szereted?
-         Igen!
-         Jó sok töltelék, meg kevés káposzta, mi?
-         Nem, sok töltelék, és sok káposzta.
-         Ilyenkor van széklet rendesen, nem?! Háromszor kell lehúzni, hogy egyszer megmozduljon.
 
-         Mit kajáltál?
-         Fasírtot paradicsomos káposztával.
-         Két fasírtot, mi?
-         Nem, csak egyet!
-         Kettő volt az, ne mond má’. Szeme volt annak a főzeléknek!
-         Jó, de egyet szoktam!
-         Két fasírt, b.zmeg! Az elég egy szakasz rakodómunkásnak!
 
Foglalkozásából adódóan persze azt sem nézte jó szemmel, ha valaki egészségtelenül alultáplált volt. Egy emberkével kapcsolatban így adott hangot aggodalmának: „Úúú, nagyon vékony vagy, már csak a bőröd van, meg a nadrágod! Aggódom, hogy nem éred meg a jövő évet!”.
 
Akármennyire is szívén viselte a társadalom globális problémáit, a Kegyetlennek megvoltak a saját kis magánéleti gondjai is.
 
Rendszeresen sóhajtozott elégedetlenül, edzés közben, és közben ilyeneket mondott: „Gyerekek, az én koromban már nem diszkóba kéne járni, hanem vizeletmintát adni az SZTK-ban.”. Vagy a másik: „Nem való ez má’ nekem! Mennem kéne inkább a nyugdíjas otthonba bámulni a Duna partot!”
 
Mint az előző rész elején már említettem, a Kegyetlennek több gyermeke is született az évek során. A legutóbbit, egy tündéri kisfiút, nekünk is sokszor volt alkalmunk látni. Mint tudjuk, egy kis babának eleinte csak ösztönei vannak, természetesen nem tud tudatosan élni. Erről a Kegyetlen így fogalmazott: „A gyerek bőgött egész éjszaka, utána meg olyanokat fingott, mint egy ház! Én szégyelltem magam, b.zmeg! Pedig csak a cicin él!”
 
Az idő előrehaladtával az emberek bizonyos szükségletei iránti vágya természetesen elkezd csökkenni, és ezt igyekszik más ingereken keresztül levezetni. A Kegyetlen feleségének a szüleinél ez a következőképp nézett ki: „Anyósom is veszi ezeket a romantikus magazinokat! Biztos hiányzik neki valami. Após hazamegy, bebújik a takaró alá, durrant kettőt, aztán már alszanak is!”
 
Nem csak családját, de barátai és ismerősei életét is szerette olykor-olykor kommentálni.
 
Egyik ex-kollégájáról kiderült, hogy építkezik, méghozzá nem mindennapi leosztásban: „Ez az ürge ikerházat épít. Az egyikben Ő lakik majd az új nőjével, a másikban meg a volt felesége a fiával. Ha rossz helyre nyit, akkor is ismerőst pumpál!”
 
Ezek lettek volna tehát az első mindennapi emberünk gondolatai, megszólalásai, véleményei a saját, illetve mások életéről, a társadalomról, a saját hétköznapjait érintő problémákról, hatásokról. Természetesen voltak más megnyilvánulásai is az évek során, ezek közlésétől azonban már eltekintünk, hiszen nem minden esetben tűrnék el a nyomdafestéket és esnének a jó ízlés határain belülre. De ebből is látszik, hogy nem kell feltétlenül celebnek, vagy politikusnak lenni ahhoz, hogy egy ember érdekes legyen és, hogy egy egyszerű ember, maga egyszerű módján is meglátja és megérzi a problémákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiember.blog.hu/api/trackback/id/tr732900116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.01. 09:31:20

"Odamegyek egy órával rendelési idő előtt, akkor is má’ harmincan vannak előttem, és mind nyugdíjas!"

Erre (is) volt jó a 300 Ft-os vizitdíj. De hát nem kellett a zembereknek!

Fix 2011.06.01. 09:47:45

@TrueY: Hát, nem, persze, az senkinek nem tetszett... Csak tudnám, most hol vannak, akik anno azért háborogtak, meg sírtak, mert pl. a magánnyugdíj vagyon államosítása szerintem "kicsit" keményebb dolog.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.06.01. 09:48:23

@TrueY: Az a szomorú, hogy nemcsak a dokinál, hanem reggel a BKV-n.... nem siet sehová, de azért fel kell préselődni mindenhova, kell neki az ülőhely különben ott morog feletted. Sajnálom, meg tudom, hogy ők megöregedtek, de bazz, azért szerintem ők is lehetnek toleránsak... sztem.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.01. 10:00:54

@Fix: Nekem tetszett. Pont azért, mert csak az megy el, akinek kell. Egyébként is, ami ingyen van, azzal pazarlóan bánunk.

Amikor kávé automatát hoztak a céghez én mondtam, hogy nem ingyé legyen a kávé, hanem mondjuk 5 Ft-ért. Leszavaztak. 3-4 hónap múlva meg teljes árat kellett fizetni, mert csak a kakaó számla 100 000 Ft volt havonta és a cég vezetésének ez nem tetszett.

"Igazam van, vagy igazam van?"
"És mi jár annak, akinek igaza van? A szája."

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.01. 10:02:49

@Borstörő: Igen. Nénike hajlandó a fél várost átbuszozni (cca. 50 km oda-vissza), csak mert 5 Ft-tal olcsóbb a farhát a budaörsi tecsóban. De hogy ezért mennyi gázolaj lesz elfüstölve, az nem érdekli.

L. előző kommentem és a közlegelők problémája.

Fix 2011.06.01. 10:26:36

@TrueY: Egyetértek. Pláne, hogy sok nyugdíjas csak trécselni megy a rendelőbe, fél napjukat ott töltik kb.

Nekem is tetszett egyébként, de látod, erre képes a jó kommunikáció és egy együttműködő köztársasági elnök, aki szavazásra engedte ezeket a kérdéseket.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.06.01. 10:39:05

@Fix: :-DDDDDD
együttműködő...
szavazásra...
:-DDDD

Fix 2011.06.01. 10:43:07

@Borstörő: Miért, Bagoly úr nem működött együtt a fityusszal a ciklusa alatt?:)

Loick 2011.10.01. 09:25:25

Rég röhögtem ennyit :-) Nem House nak hívják a tagot ? :-)
süti beállítások módosítása