Az idősebb generációnál gyakran tapasztalhatjuk, hogy természetszerűleg megpróbálják felvenni a versenyt, a ritmust napjaink követelményeivel. Van, akinek ez maradéktalanul sikerül, van, akinek sehogy és van a középút, ami talán a legmulatságosabb helyzeteket tudja szülni. Ebbe belefér mindenféle, félrehallás, félreértés és néha persze egy kis adag nem odafigyelés, amikor az ember nem akar elveszni a részletekben és így a mondandója sem lesz éppen a legrészletesebb és legpontosabb.
 
Mai anyagunk néhány ilyen félreértésből, félrehallásból és értelmezésből adódik, amely mind egyetlen személytől származik.
 
Alanyunk egyik rokona, idehaza nem lévén munkája, kibútorozott néhány éve Norvégiába. Sajnos úgy adódott, hogy a srác egy alkalommal autóbalesetet szenvedett, főszereplőnk pedig el akarta mondani, hogy a rokont a norvég fővárosban műtik, kis félreértés azonban mosolyt csalt a szomorkás mondanivalóra: „Kinn műtik a Jóskát, Oszkóban!”. Gyorsan hozzáteszem, a rokon nem a norvég pénzügyminiszteri posztot töltötte be.
 
Főszereplőnk házában némi problémák adódtak a fűtéssel, konkrétan a termosztát mondta fel a szolgálatot. A termosztát ugye, mint tudjuk, önmagában egy főnév, alanyunk azonban már egyből tárgyraggal értelmezte: „Mondtam a fiamnak, hogy vegyen egy ilyen termosztát!”.
 
Az ínyencek nagy része nyilvánvalóan ismeri és szereti a Kentucky fűszerezésű csirke szárnyakat. A megfelelő fűszer ugye boltban is kapható és némi hús hozzáadásával házilag is elkészíthető. Főszereplőnk ezt a fűszert valószínűleg később ismerte meg, mint egy másik, mártás halmazállapotú ízesítőanyagot, és a következőt kombinálta össze a kettőből: „Csinálok vasárnap kecsöpi csirkeszárnyat is!”.
 
Sok háznál bevált szokás a hosszabb-rövidebb nyaralásokról, utazásokról a velünk nem tartó közvetlen családtagoknak ajándékot vinni. Az ajándék szó elég kézenfekvőnek tűnik ebben az esetben, főszereplőnk azonban szinonimát keresett, és félig-meddig talált is, a szóismétlés elkerülése végett. A szinonima azonban – mint sokszor máskor – most sem teljesen állta meg a helyét: „Viszek a fiamnak egy ilyen kis szuverént!”.
 
Bizonyára mindenki emlékszik a Tökéletes Katona című film jelenetére, amikor az áldozatai hallószerveit előszeretettel gyűjtögető Dolph Lundgren egy fülkagylókkal ékesített fűzért viselve a következőket mondja: „Csupa fül vagyok!”. Alanyunk nem látta ezt a filmet, de a közmondást ismeri, persze, némi megmosolyogtató változtatással: „Mondjad csak, tiszta fül vagyok!”.
 
Nem tudom, ki, hogy van vele, én például sokszor nem tudom értelmezni, amit az orvosok a különböző jelentésekre, receptekre, papírokra szaknyelven ráirkálnak. Főszereplőnket ugyan érdekli a téma, de orvosi rendelő téren azért néha ő is belefut furcsaságokba. A következő dialógus is erről ad tanúbizonyságot.
-         Elküldték a férjemet diabéteszhez!
-         Nem dietetikushoz?
-         De, de, igazad van, diabetikushoz!
 
Alanyunk fiának munkaköre bizony gyakori utazgatással párosul. Egy alkalommal bejelentette, hogy későn fog jönni és megmondta, hogy hova lesz az aznapi menet. Főszereplőnk így adta tovább a történetet: „Későn jön a srác azt mondta, ma Gábornál dolgozik!”. Hogy milyen Gábornál, és helyileg hol található az említett személy, azt már nem tudta megmondani, de másnak sem volt erre nézve ötlete. Aztán este kiderült, hogy alanyunk fia nem Gábornál, hanem Bábolnán dolgozott, csak némi félreértés csúszott a képbe.
 
Mint minden háztartási gépet, olykor-olykor a kávéfőzőt is tisztítani, ápolni kell, nem ritkán azért, mert ellepi a vízkő, ami egy idő után rányomja a bélyegét az ebben elkészített itókára. Főszereplőnk talán szereti a furcsa mellékízt, vagy csak szimplán egy újabb félreértésről volt szó, mikor a következőt mondta: „Én azért elég sokszor kivízkövesítem a kávéfőzőt!”.
 
Nos, mára több félresértés nem jut az eszembe, így azt hiszem, itt lefejezem! További szép lapot!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiember.blog.hu/api/trackback/id/tr132926187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása